WordPress website laten onderhouden, waarom zou je?

Wat is het belang van website onderhoud. Waarom moet je een WordPress website überhaupt onderhouden? Daar zijn diverse redenen voor, de belangrijkste zijn veiligheid en continuïteit.

Veiligheid

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. De belangrijkste reden om een website goed te onderhouden is veiligheid. “Onze site is toch niet interessant om te hacken”, hoor ik mensen vaak zeggen. Dat is een grote misvatting. Zoals je vandalen op straat hebt die zonder reden een auto slopen, zo heb je hackers die ‘just for the fun of it’ proberen websites te hacken. Daarnaast zijn er online beroepscriminelen, die via een achterdeurtje van de hosting van jouw website gebruik maken om hun – veelal illegale – producten aan de man te brengen. Of gegevens van klanten stelen. Daar hoef je zelf niet eens iets van te merken. Opdrachtgevers denken vaak dat dit een verantwoordelijkheid is van hostingproviders of webdevelopers, maar uiteindelijk is de eigenaar van de site volgens de wet verantwoordelijk en dus ook aansprakelijk.

In de 12 jaar dat wij websites ontwikkelen hebben we gelukkig slechts 3 x meegemaakt dat een website werd gehackt. In twee gevallen betrof het een niet goed onderhouden website. Het kost veel tijd om op dat moment de boel te herstellen. Meer tijd dan ‘gewoon’ onderhoud. Bovendien moet je op dat moment het geluk hebben dat er capaciteit beschikbaar is om de problemen op te lossen.

Continuïteit

Een CMS is software. En zoals bij de meeste software, kun je het beste bij blijven met de updates. Qua kosten maakt dat niet veel verschil en je groeit als gebruiker in kleine stapjes mee met het product. Dat heeft als voordeel dat je direct beschikt over de nieuwe mogelijkheden die een update biedt én vooral dat je geleidelijk aan went aan veranderingen.

Het voordeel is ook dat per update duidelijk is welke plug-ins goed onderhouden worden. Met name bij grotere websites is dat van belang. Het maakt nogal een verschil of je een alternatieve oplossing voor 1 plug-in of meerdere plug-ins moet vinden.

Er is een update van WordPress, moet die zo snel mogelijk doorgevoerd worden?

Dat ligt eraan. Het is verstandig om regelmatig te updaten, maar soms kan het handig zijn om te wachten tot de kinderziektes eruit zijn. Met name bij grote updates aan de WordPress core is het verstandig om eerst te kijken tegen welke problemen voorlopers aanlopen. Niet zelden komt er snel na een grote update een kleine aanpassing met bugfixes. Die kun je dan dus beter even afwachten.

Een ander probleem is dat plug-ins, themes en WordPress core moeten samenwerken (zoals uitgelegd in dit artikel). Als de WordPress core is geüpdatet, wil dat niet zeggen dat alle developers van thema’s en plug-ins dat ook al hebben gedaan. Ook dan kan het verstandiger zijn even te wachten met updaten.

Download de infographic als pdf

Andere lezers vonden dit interessant

blog

This account is now hacked

Heb je een mail ontvangen dat je e-mail account is gehackt? Meestal lijkt dat alleen maar zo. Lees hoe kinderlijk eenvoudig het is om dit voor elkaar te krijgen.

Lees verder »